wowslider.net by WOWSlider.com v8.6

(Magyar) Adótörvény 2019 év – Általános forgalmi adó 2. rész

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Távolról is nyújtható szolgáltatások teljesítési helyének pontosítása

A jelenleg szabályok szerint az úgynevezett távolról is nyújtható szolgáltatások (azaz nem adóalany részére nyújtott telekommunikációs szolgáltatások, rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatások, valamint az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások) teljesítési helye ott található, ahol a nem adóalany igénybevevő letelepedett, ennek hiányában ahol a lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van.

A fentiek szerint a távolról is nyújtható szolgáltatásokat az Európai Unión belül nyújtó adóalanynak az áfát az igénybevevő szerinti tagállamban kell bevallania és megfizetnie.

Erre az ún. egyablakos ügyintézési rendszer keretén belül van lehetőség, melyet kezdeményezhet az illetősége szerinti tagállam adóhatóságánál.

A törvény a fentiekkel összhangban az alábbi tartalommal egészült ki:

Abban az esetben, ha

(1) a tárgyévben és a tárgyévet megelőző évben a távolról is nyújtható szolgáltatások nettó összege nem éri el a 10 000 eurót, valamint

(2) a szolgáltatást nyújtó adóalany kizárólag egy tagállamban telepedett le gazdasági céllal és

(3) a szolgáltatást igénybevevő nem adóalany letelepedési helye (lakhelye, szokásos tartózkodási helye) ezen tagállamtól különböző tagállamban található, akkor a távolról is nyújtható szolgáltatások teljesítési helye a szolgáltatásnyújtó adóalany tagállamában marad.

Ennek értelmében ezekben az esetekben az áfa fizetési kötelezettség a szolgáltatást nyújtó adóalany tagállamában marad így annak áfa kulcsa lesz majd az irányadó számla kiállítása során.

Természtesen az adóalany a 10 000 eurós küszöbérték alatt is választhatja a főszabály szerinti adózási módot és így nem kell majd változtatnia a jelenlegi ezt érintő elszámolási rendszerén.

Választásától azonban az erre irányuló döntését követő második naptári év végéig nem térhet el.

 

Az törvény fenti módosítása 2019. január 1-jével lép hatályba.

 

Amennyiben bármilyen kérdése lenne a témával összefüggésben, kérem vegye fel a kapcsolatot társaságunkkal!

www.web-racio.hu/kapcsolat