wowslider.net by WOWSlider.com v8.6

(Magyar) Adótörvény 2019 év – Általános forgalmi adó 1. rész

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az utalványok adóztatása

Az Európai Unió Tanácsa 2016-ban az utalványok tekintetében módosította az uniós áfa-irányelvet és az azt megelőző időszakra jellemző országonként eltérő szabályozás kezelésére egységes szabályozást vezetett be.

Az áfa törvény jelenlegi módosítása csupán ezt ülteti át a hazai jogrendszerbe.

A módosítás eredményeképpen a törvény kiegészül az utalványok áfa rendszerben történő kezelését szabályozó új alcímmel és ezzel egyidejűleg az értelmező rendelkezések között elhelyezésre kerülnek az utalványokkal kapcsolatos fogalmak is.

Összhangban az irányelvvel az áfatörvény is meghatározza az utalvány fogalmát.

Utalvány alatt az olyan eszközt kell érteni, amely egy termékértékesítés/szolgáltatásnyújtás ellenértékeként funkcionál és amelyen fel van tüntetve, hogy azon milyen terméket/szolgáltatást lehet beszerezni, illetve ezeket kitől lehet beszerezni.

A törvény megkülönbözteti az egycélú és a többcélú utalványokat.

Az egycélú utalványok minden egyes átruházása (ideértve az utalvány kibocsátását, azaz az első átruházást is) után áfafizetési kötelezettség keletkezik, míg a többcélú utalványok kibocsátásakor és további átruházásakor nem, csak annak beváltásakor keletkezik adófizetési kötelezettség.

Természetesen a többcélú utalvány átruházásához kapcsolódó szolgáltatások áfaköteles ügyleteknek minősülnek.

Habár a fenti rendelkezéseket a 2018. december 31-ét követően kibocsátott utalványok esetében kell először alkalmazni, de az áfatörvény elveiből kikövetkeztethető értelmezés eddig is ugyanez volt, így a módosítás valójában csak a joszabály pontosítását jelenti.

 

Amennyiben bármilyen kérdése lenne a témával összefüggésben, kérem vegye fel a kapcsolatot társaságunkkal!

www.web-racio.hu/kapcsolat