wowslider.net by WOWSlider.com v8.6

(Magyar) Adótörvény 2019 év – Szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás 1. rész

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

2019. január 1-jétől összevonásra kerül a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás és így az eddig két adónemből különálló törvény az új szociális hozzájárulási adóról szóló törvény (új Szocho tv.) jött létre.

Az új Szocho tv. lényegileg megfeleltethető a 2018-ban hatályos a szociális hozzájárulási adóról szóló („hatályos Szocho tv.”)  és az Eho tv. rendelkezéseinek.

Az új Szocho tv. rendelkezési szerint az adó fizetési kötelezettség alá eső jövedelmek köre megegyezik a 2018-ban hatályos szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás kötelezettség alá vont jövedelmekkel, de a jogszabály egykulcsos adót tartalmaz, melynek mértéke 19,5 százalék.

Ennek értelmében az idén 14 százalékos kulccsal adózó jövedelmek adóterhelése növekszik.

Jelenleg ezekre a jövedelmekre az egészségügyi hozzájárulást csak addig kelettl megfizetni, amíg egy adóévben megfizetett egészségbiztosítási járulék és a 14 százaléos egészségügyi hozzájárulás együttes összege el nem érte a 450 ezer forintot.

2019-ben a korlát úgy fog módosulni, hogy addig kell csak megfizetni ezen jövedelmek után a szociális hozzájárulási adót, amíg a minimálbér 24-szeresét el nem éri az összes szociális hozzájárulási adókötelezettség alá eső jövedelmek összege. (Ez növekedést eredményez a jelenlegi 450.000 Ft-os korláthoz képest, mivel 138.000Ft * 24 *19,5% = 645.840 Ft) A korlátba nem számítanak bele a béren kívüli juttatások, a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások, valamint a kamatkedvezményből származó jövedelmek.

Ha várhatóan a szocho mértéke csökken, illetve a minimálbér pedig nő, a jelenlegi összeg is bizonyára módosulni fog a következő évben.

Jövőre bővül az adófizetési kötelezettség alól mentesítetett személyek köre, mivel a mentesség a kétoldalú tb egyezményekkel érintett országokban biztosítottakra is alkalmazható lesz.

Amennyiben bármilyen kérdése lenne a témával összefüggésben, kérem vegye fel a kapcsolatot társaságunkkal!

www.web-racio.hu/kapcsolat